1.Fundacja „Na prostej drodze” z terenu województwa wielkopolskiego przy współpracy z Bankiem Żywności w latach 2019/2020 realizowała/ło Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2019 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie lutym 2020-sierpień 2020.
2.Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatne artykuły spożywcze:
- warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);
- skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany, bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
- mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
- mięsne (szynka drobiowa, pasztet wieprzowy, filet z makreli w oleju),
- cukier (cukier biały),
- tłuszcze (olej rzepakowy),
- dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym)
- sok jabłkowy klarowany,
2.Pomoc żywnościowa dotarła do 1073 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa wielkopolskiego.
3.Wydaliśmy osobom potrzebującym:
o 53729,84 ton żywności;
o 6377 paczek żywnościowych;
o – posiłków;
4.W ramach Podprogramu 2019 dla 1073 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 3 warsztatów edukacyjnych w ramach działań towarzyszących:
- Ekonomiczne 3 spotkań dla 9 uczestników
- Żywieniowe – 0 spotkań dla 0 uczestników
- Kulinarne – 2 spotkań dla 22 uczestników